latinica  ћирилица
26/05/2023 |  22:26 ⇒ 22:26 | Аутор: СРНА

Квинта позвала приштинске власти да се одмах повуку и деескалирају ситуацију

Земље Квинте осудиле су насиље на сјеверу Косова и Метохије и позвале приштинске власти да се одмах повуку и деескалирају ситуацију.
Приштина - Фото: ТАНЈУГ
ПриштинаФото: ТАНЈУГ

У заједничком саопштењу САД, Француска, Италија, Њемачка и Велика Британија осуђују одлуку привремених институција да на силу обезбиједи приступ општинским зградама на сјеверу Косова и Метохије, упркос њиховом позиву на уздржаност.

Упућен је позив приштинским властима да се одмах повуку и деескалирају ситуацију и да блиско сарађују са Еулексом и Кфором.

- Осуђујемо нападе на ЕУЛЕКС у Звечану - додаје се у саопштењу.

Изражена и забринутост због одлуке Србије да подигне степен приправности својих оружаних снага и свим странама је упућен позив на максималну уздржаност, "уз избјегавање запаљиве реторике".

Десетак грађана повријеђено је у сукобу са полицијом у Звечану, а више особа задобило је повреде и приликом насилног заузимања зграде општине у Зубином Потоку.

У све четири општине на сјеверу Косова и Метохије - Зубином потоку, Лепосавићу, Звечану и у сјеверном дијелу Косовске Митровице данас су се огласиле сирене за узбуну пошто су нелегално изабрани градоначелници из реда албанске заједнице у пратњи косовске полиције најавили улазак у објекте у којима су смјештене општинске администрације.

Предсједник Србије и врховни командант Александар Вучић издао је данас наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен и наредио им хитан покрет у правцу административне линије са Косовом и Метохијом.