latinica  ћирилица
26/05/2023 |  22:30 ⇒ 22:31 | Аутор: Агенције

Забринутост због опасних посљедица умијешаности НАТО-а у сукобу у Украјини

Замјеник руског министра спољних послова Михаил Галузин и специјални представник Кине за евроазијска питања Ли Хуи изразили су забринутост због могућих опасних посљедица умијешаности НАТО-а у сукоб у Украјини, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Руски МИП (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Руски МИП (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV)

Галузин и Ли су раније данас на састанаку у Москви нагласили узајамну приврженост одредбама Повеље УН, нормама међународног права и принципу недјељивости безбједности.

- Изражена је забринутост због опасних посљедица све већег укључивања земаља НАТО-а у украјински сукоб, њиховог дјеловања с циљем милитаризације Украјине, укључујући обуку украјинских војника и испоруке модерног наоружања - наводи се у саопштењу Министарства.

Обје земље су изразиле жаљење што западне државе и међународне организације нису реаговале на кијевско кршење међународног хуманитарног права и обавеза Украјине у области људских права и слобода.

Ли се састао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом. Лавров је током састанка поновио посвећеност Москве дипломатском рјешењу сукоба у Украјини.