latinica  ћирилица
27/05/2023 |  07:57 ⇒ 10:04 | Аутор: РТС

На сјеверу КиМ мирно; Сједница Националног савјета за безбједност

На административном прелазу Јариње нема блокада, од јутрос нема гужви и застоја, а путнички и теретни саобрај се одвијају без проблема, јавља репортер РТС-а.
Звечан (Фото: Танјуг/Дописништво на КиМ) -
Звечан (Фото: Танјуг/Дописништво на КиМ)

У сукобима је повријеђено неколико десетина људи.

Полиција возилима блокира прилазе зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић у које су ушли новоименовани предсједници.

Гужве је било ноћас због повратка грађана са Космета који су се враћали са скупа "Србија наде" у Београду.

Уобичајена процедура одвија се и за теретни саобраћај који је јуче био у прекиду, јер припадници КПС нису дозвољавали камионима пролаз из, како су рекли, безбједносних разлога.

Нема блокада, саобраћај се нормално одвија уз повремено присуство КПС.

Идентична ситуација је и на прелазу Брњак

Мисија Кфора оштро је осудила једностране акте Приштине истичући да је координација између свих актера од суштинског значаја.

Земље Квинте позвале су на моментално повлачење полиције и деескалацију сукоба.

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је за РТС да се, по наредби предсједника Републике за подизање борбене готовости, Војска Србије размјешта на позицијама ка административној линији.

За данас је заказана сједница Националног савјета за безбједност којој ће присуствовати и предсједник Србије Александар Вучић.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен, амбасадори САД у Београду и Приштини, комесар за проширење Европске уније, осудили су поступке приштинских власти и позвали да се оне одмах зауставе.