latinica  ћирилица
27/05/2023 |  08:19 ⇒ 28/05/2023 | 08:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Министарка финансија САД: Могли бисмо да останемо без новца до 5. јуна

Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да ће њено министарство остати без средстава до 5. јуна, уколико конгресмени не буду успјели да подигну или суспендују горњу границу дуга САД.
Џенет Јелен (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Џенет Јелен (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

- На основу најновијих доступних података, сада процјењујемо да Министарство финансија неће имати довољно ресурса да испуни обавезе ако Конгрес не подигне или не суспендује горњу границу дуга до 5. јуна - рекла је Јелен, преноси Блумберг.

Она је додала да ће министарство моћи да изврши исплате у вриједности од 130 билиона долара у прва два дана јуна, укључујући оне за ветеране, социјално осигурање и здравствену заштиту.

- Ове исплате ће оставити министарство са малом количином ресурса - рекла је Јелен.

Амерички дуг тренутно износи 31,4 билиона долара, а Министарство финансија је раније упозорило да би могло да остане без средстава за покривање свих својих трошкова већ од 1. јуна, што би изазвало катастрофалан економски проблем.

Економисти кажу да би неизвршење обавеза било економски разорно, да би потресло финансијска тржишта широм свијета, повисило трошкове задуживања и изазвало дубоку рецесију у САД са растуц́ом незапосленошћу.