latinica  ћирилица
27/05/2023 |  09:30 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Стоилковић: Губљење суверенитета је модерно поробљавање

Предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић рекао је да губљење суверенитета чак и у најмањој мјери није демократија, већ модерно поробљавање и посебан вид ропства, те истакао да и даље треба инсистирати на досљедној примјени Дејтонског споразума јер он чува српски народ на овом простору.
Иван Стоилковић - Фото: РТРС
Иван СтоилковићФото: РТРС

Стоилковић је рекао да је српски народ у БиХ на посљедњим изборима изабрао власт и политичаре који се боре за опстанак Републике Српске, те нагласио да од тога не треба одступати ни за педаљ.

- Треба и даље инститирати на досљедној примјени Дејтонског мировног споразума јер он чува српски народ на тим просторима. Иста прича је и са Косметом и треба инсистирати на потписаним међународним споразумима - рекао је Стоилковић за Глас Српске.

Стоилковић каже да положај Срба у Сјеверној Македонији постаје све тежи и компликованији те наглашава да се спроводи отворена и систематска асимилација.

- Све то даје негативне резултате и данас је свега два одсто Срба у Сјеверној Македонији. Они Срби који још живе на овим просторима постају попут чувара ватре јер се на овим просторима налази велики број српских манастира из немањичке ере. Зато и наш живот у Македонији све више личи на онај наше браће на Космету - рекао је Стоилковић.

Стоилковић каже да се Сјеверна Македонија гради као двонационална држава у којој су Албанци преузели примат како у политичком, тако и у сваком другом смислу.

- Двадесет пет одсто Албанаца, колико их тренутно има у Сјеверној Македонији, контролише готово цјелокупну државну власт. Контролишу државне ресурсе. И то је једна ситуација која не обећава много, поготово уколико се не стане у крај процесима који воде ка федерализацији државе - нагласио је он.

Говорећи о обећањима Брисела да ће Сјеверна Македонија постати члан ЕУ, Стоилковић каже да се из њеног примјера може видјети како су обећања о накаквој европској будућности само велика мрква на дугом штапу.