latinica  ћирилица
27/05/2023 |  09:39 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Ковић: Укидање забране уласка потврда суверенитета Српске

Професор Филозофског факултета Универзитета у Београду Милош Ковић изјавио је да је укидање забране његовог уласка у БиХ потврда суверенитета Републике Српске и њеног права да сама доноси одлуке о томе кога жели, а кога не жели на својој територији.
Милош Ковић - Фото: РТРС
Милош КовићФото: РТРС

Ковић је за Срну истакао да је ова забрана била и потврда колико далеко се иде у репресији против српског народа и Републике Српске.

- Ријеч је о спречавању и поништавању једног од основних и људских права, а то је право на слободу мисли и говора. Кажњен сам због онога што сам мислио и говорио, прије свега на универзитетима Републике Српске, а ако хоћете, и БиХ - рекао је Ковић.

Он изразио наду да ће забрана уласка у БиХ бити укинута и осталима.

- Јер, не заборавимо, адвокат Горан Петронијевић и ја нисмо једини којима је забрањен улазак. На тој листи се налазе млади новинар и писац Никола Јовић, историчар Александар Раковић, генерал /Братислав/ Дикић, а потенцијално и неки други грађани Србије - навео је Ковић.

Угледни српски историчар рекао је да једва чека да се врати у Источно Сарајево и поново види своје студенте и колеге на Универзитету у том граду.

- Надам се да ћу сада у Републику Српску долазити још чешће, јер сада сам још боље разумио колико ми она значи - поручио је Ковић.

Министар безбједности у Савјету инистара БиХ Ненад Нешић потврдио је јуче Срни да су универзитетском професору Милошу Ковићу и адвокату Горану Петронијевићу из Београда укинуте мјере забране уласка у БиХ.

Гранична полиција БиХ у марту прошле године није дозволила професору Ковићу да уђе у БиХ на граничном прелазу Вардиште, уз образложење да "представља опасност по безбједност БиХ". Одлука о забрани уласка донесена је крајем фебруара 2022. године.

Улазак у БиХ на прелазу Каракај 25. марта 2022. године није дозвољен ни адвокату Горану Петронијевићу, јер, како је наведено у рјешењу, "представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ".