latinica  ћирилица
27/05/2023 |  10:04 ⇒ 10:38 | Аутор: РТС

Одржана сједница Савјета за националну безбједност, присуствовали државни и војни врх Србије

Одржана је сједница Савјета за националну безбједност, која је заказана након јучерашњег насилног упада косовске полиције и новоименованих предсједника општина у зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.
Сједница Савјета за националну безбједност Србије (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Сједница Савјета за националну безбједност Србије (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Сједници Савјета за националну безбједност поред Вучића присуствовали су премијерка Србије Ана Брнабић, министар одбране Србије Милош Вучевић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, министар полиције Братислав Гашић, директор БИА Александар Вулин, као и шефови служби безбедности ВОА и ВБА.

Сједници су присуствовали и републички јавни тужилац Загорка Доловац, предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић, шеф дипломатије Ивица Дачић, министарка правде Маја Поповић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, начелник београдске полиције Веселин Милић.

Како је раније саопштила Служба за сарадњу с медијима предсједника Србије, послије сједнице Савјета медијима ће бити прослијеђено саопштење.

Вучић, који је и командант војске, издао је јуче наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен, док је Вучевић рекао да се Војска Србије размјешта на позицијама ка административној линији.

- Србија неће дозволити нову "Олују", 17. март и наћи ће адекватан одговор, прије свега политички, а не искључујем ни неки други одговор који ће бити адекватан опасности - поручио је Вучевић.

У сукобима косовске полиције и грађана на сјеверу Косова и Метохије повријеђено је неколико десетина људи.

Полиција је возилима блокирала прилазе зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић у које су ушли новоименовани предсједници, који су тамо неколико сати боравили. Косовска полиција се и овог јутра налази у зградама општина.

Вучић је на скупу "Србија наде" рекао да слиједи тежак период око Косова и Метохије, вјероватно најтежи.

- Борићу се за сваки секунд мира, да дуже траје, али први напад на Србе на сјеверу Косова и Метохије, Србија неће сједити скрштених руку. Хоћете ли да претерујете Србе, нећете их протјерати - поручио је Вучић.