latinica  ћирилица
27/05/2023 |  10:37 ⇒ 15:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Војска Србије до даљег остаје у највишем степену борбене готовости

Оружане снаге Србије остају до даљег у највишем степену борбене готовости због "бруталне примјене силе од стране Аљбина Куртија и његових снага према српском народу на Косову и Метохији", саопштено је након сједнице Савјета за националну безбједност у Београду.
Сједница Савјета за националну безбједност Србије (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Сједница Савјета за националну безбједност Србије (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Како се наводи у саопштењу Службе за сарадњу са медијима предсједника Србије, током састанка договорене су све неопходне безбједносне активности у циљу снажења одбрамбених капацитета Србије.

Наглашено је да мисија НАТО на КиМ, Кфор, није обавила свој посао у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности Уједињених нација и Војно-техничког споразума из Куманова.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић овлашћен је да одржава директан контакт са командантом Кфора, у покушају да обезбеди да та мисија испуни своју функцију и мандат, у складу са релевантним актима УН и заштити Србе на Косову и Метохији.

- Република Србија биће чврста и непоколебљива у заштити свог народа - истиче се у саопштењу.

Седници су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министар иностраних послова и секретар Савјета за националну безбједност Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, директор БИА Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, министарка правде Маја Поповић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, тужилац Загорка Доловац, начелник Београдске полиције Веселин Милић и предсједник Народне Скупштине Владимир Орлић.

Сједницу је синоћ најавио предсједник Србије.

На сјеверу КиМ јуче је тзв. косовска полиција насилно упала у зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употријебивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да је спријече да уђе у општинске просторије.