latinica  ћирилица
27/05/2023 |  11:11 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

"Борба против колонијализма - кључ будућности српског народа"

Антиколонијална борба је кључ будућности српског народа, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Додик је поручио да "ако се не ослободимо колонијалне управе овдје, нећемо имати могућност да у деценијама које долазе креирамо ниједно повољно рјешење за Србе и Српску, па ни за Србију и читав српски народ".

- Борба против колонијализма, без обзира колико била некима и смијешна, данас је једно од најважнијих питања које ми треба да ријешимо. То није нешто што сам научио у Москви, коју сам посјетио ове седмице, него то знам одавно - рекао је Додик, додавши да ће до краја године посјетити десетак пријатељских земаља и пред крај године Кину.

Додик је нагласио да српски народ не смије дочекати ново вријеме под колонијама странаца јер би то значило да ће у будућности имати катастрофалне позиције које ће овај народ довести до његовог нестанка.

- То је борба против колонијалне управе коју промовишу канцеларије америчке и британске амбасаде овдје, а које прати сатрапи већине других европских земаља које не смију да се побуне. Допустили су да им Европом руководе амерички предсједник Џозеф Бајден и украјински предсједник Володимир Зеленски - навео је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је "ту Европу који они нама нуде веома тешко прихватити".

- Радо бих се састао са свима, али на Западу то не желе. На Западу кажу да неће да разговарају са нама, а ако ја разговарам с неким другим, то за њих није фино, него нам намећу рјешења. Да ли Европљани или САД желе и даље са Српском да се држе затворене приче? То је њихов проблем - поручио је Додик.

Додик је напоменуо да је питање Српске снажно интернационализовано јер Република Српска скреће пажњу на свој немогући положај који су креирали Западњаци доводећи неизабраног странца који хоће да намеће законе и отима њену имовину.

- Уколико се Српска суочи са било каквим наметањем рјешења у вези са имовином, Република Српска ће истог дана одржати сједницу НСРС, коју су они заказали, и донијети одлуку о свом статусу. То разумију наши пријатељи. То је антиколонијална борба и сваки Србин и сваки човјек из Републике Српске мора да постане уставобранитељ у смислу одбране позиције и права Српске - поручио је Додик.