latinica  ћирилица
27/05/2023 |  11:35 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Бељски: Српска је један од приоритетних иностраних партнерских регија Санкт Петербурга

Република Српска је један од приоритетних иностраних партнерских регија Санкт Петербурга, истакао је предсједник Законодавне скупштине Санкт Петербурга Александар Бељски након састанка са делегацијом Народне скупштине Републике Српске коју је предводио предсједник републичког парламента Ненад Стевандић.
Стевандић и Бељски (Фото: narodnaskupstinars.net) -
Стевандић и Бељски (Фото: narodnaskupstinars.net)

Бељски је навео да су на састанку у Санкт Петербургу разматрана питања даљег развоја сарадње Законодавне скупштине и Народне скупштине Српске у оквиру протокола потписаног за вријеме преговора у Бањалуци.

Документ подразумијева јачање међупарламентарних веза, редовну размјену информација и организовање заједничких догађаја.

Посебна пажња посвећена је подршци напора извршне власти за реализацију програма сарадње.

- Сматрам да је дошло вријеме да се конкретизују ти планови и да се припреми нека мапа пута развоја наше сарадње. Наравно, она мора бити испуњена културним и спортским дешавањима. Обавезно је потребно разрадити туристичку компоненту - навео је он.

Према његовим ријечима, да би руски исрпски народ могли да разумију једни друге, они морају што више да комуницирају на свим нивоима.

- То је један од најважнијих задатака који стоји управо пред парламентима, зато што су нас људи изабрали - додао је Бељски.

Учесници састанка размотрили су и перспективе заједничке сарадње у области економије, у дијелу реализаицје пројекта Технопарка Санкт Петербург-Бањалука, саопштено је на интернет страници Законодавне скупштине Петербурга.

Стевандић је навео да је Српска већ обезбиједила мјесто за изградњу заједничког научно-практичног центра, те потврдио приврженост Српске принципима сарадње и партнерства са Русијом.

Он је истакао да Република Српска не одобрава западну политику антируских санција.

Стевандић је позвао колеге из Санкт Петербурга да посјете Српску да би у оквиру те посјете потписали мапу пута.

На састанку је утврђена потреба за даљим јачањем међупарламентарних веза, кроз редовну размјену информација и одржавање заједничких културних и спортских догађаја, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Наглашено је да је Република Српска је један од приоритетних партнерских региона Санкт Петербурга, те да сходно томе постоји јасна потреба за развијањем и туристичке сарадње.

Уз предсједника Стевандића, делегацију Народне скупштине Републике Српске чине још народни посланик Игор Жунић и генерални секретар Народне скупштине Боран Босанчић.

Састанку у Маринском дворцу присуствовали су и предсједник буџетско-финансијског комитета Михаил Баришњиков и предсједник сталне комисије за урбанизам, земљиште и питања имовине Валериј Гарнец.