latinica  ћирилица
27/05/2023 |  11:56 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Пречистач отпадних вода у Билећи пред гашењем; Страх становништва од загађења воде за пиће

Због недостатка средстава за рад, Јавно предузеће "Пречистач отпадних вода" налази се пред гашењем. Нагомилани дугови дошли су на наплату, а новца нема ни у овом Јавном предузећу, а ни у буџету општине која је његов оснивач.
Пречистач отпадних вода у Билећи - Фото: РТРС
Пречистач отпадних вода у БилећиФото: РТРС

Пречистач отпадних вода још увијек обавља своју дјелатност, али тако ће, кажу из овог предузећа, бити још кратко. Залихе хемикалија које се користе у процесу пречишћавања воде су при крају, а новца за набавку нових нема.

- Нко од добављача више не жели да сарађује са нама, а дошли смо у ситуацију да радимо са намањим могућим резервама свих хемикалија које су неопходне за прераду отпадних вода. Уколико би се десио неки квар, да нешто откаже на постројењу, ми не би имали новца да то набавимо - изјавио је директор Предраг Носовић.

Проблеми "Печистача" почели су од самог оснивања, 2011. године, првенствено зато што предузеће не функционише у оквиру Водовода, као што је то случај у осталим срединама, већ је регистровано као правно лице које нема начин да од грађана наплаћује прераду отпадних вода и на тај начин оствари додатне приходе.

Један од разлога што се ово предузеће налази у минусу јесте и вишак запослених. Излаз из ове ситуације виде у стимулативним отпремнинама.

Осим Хидроелектрана на Требишњици, које сносе трошкове одржавања, једини извор финансирања билећког пречистача је грант из буџета општине Билећа који се не исплаћује редовно. За општину је ово само још једно предузеће у мору многих које вапи за помоћ.

- Тренутно општина није у могућности да им исплаћује новац за толики број радника. Да је број радника осам, као што би требало да буде, никад то предузеће не би дошло у кризу - навео је начелник општине Веселин Вујовић.

Да је стање у овом предузећу алармантно свјесни су и сами грађани који страхују да би због могућег престанка рада пречишћивача отпадних вода могло доћи до загађења воде за пиће.

Да ли ће се билећки "Пречистач" извући из кризе или је ипак на помолу скорији стечај предузећа, показаће се ускоро када се залихе за пречишћавање воде потроше, и када у коначници отпадне воде почну да се слијевају у Билећко језеро.