latinica  ћирилица
27/05/2023 |  12:24 ⇒ 12:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Власт у Црној Гори позвала на расвјетљавање убиства Душка Јовановића

Предсједник, премијер и предсједница Скупштине Црне Горе, Јаков Милатовић, Дритан Абазовић и Данијела Ђуровић, позвали су данас на хитно расвјетљавање убиства главног и одговорног уредника подгоричког листа "Дан", Душка Јовановића, који је убијен прије 19 година.
Грб Црне Горе - Фото: РТРС
Грб Црне ГореФото: РТРС

Захтијевам потпуно расвјетљење случаја, то је оно сто дугујемо Душку и Црној Гори, казао је предсједник Јаков Милатовић.

– Грађани очекују откривање налогодаваца и расвјетљавање случаја, надам се да ћемо ускоро добити такав резултат – казао је предсједник и додао да се никада у Црној Гори више никоме неће десити ово што се десило Душку Јовановићу.

Абазовић и министар унутрашњих послова, Филип Аџић, положили су вијенац на мјесто на којем је прије 19 година убијен Јовановић.

Абазовић је истакао да су велика очекивања од нових људи у тужилаштву поводом расвјетљавања убиства Душка Јовановића.

- Без рјешења случаја убиства Душка Јовановића правда у Црној Гори је немогућа - рекао је он.

Абазовић је нагласио да убиство Јовановића није само чин убијања главног уредника тада највећег листа у Црној Гори, него и чин убијања истине и борбе за правду, због онога што је он у својој каријери радио, пренијела ја РТЦГ.

- Породица Јовановића и све породице у Црној Гори заслужују да имају моралну сатисфакцију да се починиоци доведу правди. Без тога, Црна Гора у моралном и политичком смислу такође неће наћи свој спокој - указао је Абазовић.

Ђуровићева је изјавила да је недопустиво да се и након 19 година не зна ко је наредио убиство Јовановића, као и да то представља велику препреку за изградњу правне државе Црне Горе.

- Као човјек који је трагање за истином сматрао својом обавезом, Душко Јовановић је био оличење храбрости, досљедности и упорности, а дјела која је оставио иза себе опомињу нас да морамо наставити да се боримо за правду у овом и свим осталим случајевима напада на новинаре - истакла је Ђуровићева.

Према њеним ријечима, неопходно је створити услове за стварање независних и професионалних институција које ће дати одговор на питање које већ 19 година мучи Црну Гору.

- Пут до истине није лак, али је наша обавеза према Душку, његовој породици и друштву у цјелини да покажемо да нико не може бити јачи од државе. Слободе медија у Црној Гори неће бити док се потпуно не разријеши убиство Душка Јовановића - закључила је Ђуровићева.