latinica  ћирилица
27/05/2023 |  12:32 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Изложбе сликара Милутина Обрадовића и Јовице Панића у Музеју Српске (ВИДЕО)

Сви љубитељи ликовне умјетности у Музеју Републике Српске у могу да погледају изложбене поставке "Обични малецки сан", академског сликара Милутина Обрадовића и "Етарско коло азбуке", академског сликара Јовице Јоле Панића.
Изложба - Фото: РТРС
ИзложбаФото: РТРС

Остајући вјеран свом родном Бијелом Пољу, академски сликар Милутин Обрадовић, у њему је потражио и инспирацију за умјетничке креације, које су га водиле не само у земље региона, већ и у друге европске земље. На тај начин почео је да спаја један мозаик бујне колористичке и ликовне вјештине.

Ликовни критичари за Обрадовића кажу да спада у ону категорију умјетника коју краси узбудљив креативни израз, а као главни разлог наводе његова платна која у својој основи носе нешто есенцијално, страсно, еруптивно и осликавају један експлозивни карактер који је сав окренут истинској енергији живота.

Ћирилицу треба чувати, бранити и афирмисати, јер свако слово азбуке носи своју тајну, енергију и нестварну љепоту, нагласио је аутор изложбе "Етарско коло азбуке", академски сликар Јовица Панић. Кроз несвакидаши перформанс, јавности је представио и духовни однос ћирилице и човјека, за коју каже да је писмо које ће надживјети све вијекове.

Изложбе у Музеју Републике Српске за јавност су отворене до краја јуна.