latinica  ћирилица
27/05/2023 |  12:49 | Аутор: РТРС

Филм "Не плачи мајко" Милане Мајар на фестивалу "Златни витез" у Грозном (ФОТО)

Филм "Не плачи мајко" у продукцији РТРС биће приказан у оквиру такмичарског програма на 32. Међународном фестивалу "Златни витез", који се ове године одржава у Грозном, престоници Чеченије. У такмичарском програму, који обухвата шест категорија, биће приказано 153 филма из 20 земаља.
Фестивал "Златни витез" - Фото: РТРС
Фестивал "Златни витез"Фото: РТРС

Филм "Не плачи мајко" говори о судбини Драгољуба Благојевића из Добоја, који је преживио једно од многобројних стратишта српског народа и, тек, након двије деценије, у 22. години живота, успио да открије свој идентитет.

Милана Мајар на филмском фестивалу у Грозном

Фестивал "Златни витез" уједињује филмске ствараоце из цијелог свијета под мотом "За моралне идеале, за уздизање људске душе" и као свој главни задатак поставља укључивање у јединствен покрет свих оних који не желе да се растворе у неморалном, бездушном току глобалне масовне "културе".

Указом шефа Чеченске Републике, предсједнику Филмског форума, народном умјетнику Русије Николају Бурљајеву уручена је Медаља за заслуге Чеченској Републици.

Николај Бурљајев (Фото: РТРС)

- Данас је отварање показало оно најважније, да су православље и ислам пружили руке једно другом. Задатак нашег Филмског форума је да покаже то јединство и чињеницу да смо огромна сила пред очима цијелог свијета - нагласио је Бурљајев.

Церемонији отварања 32. међународног филмског форума "Златни витез" присуствовали су познати режисери и глумци из Русије и иностранства, љубитељи филма, гости из сусједних земаља и умјетници из Чеченске Републике и Луганске Народне Републике.