latinica  ћирилица
27/05/2023 |  13:21 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

Клокић на Крфу са представницима Друштва грчко-српског пријатељства

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић састао се данас са представницима крфског друштва грчко-српског пријатељства.
Клокић са представницима крфског друштва грчко-српског пријатељства (Фото: Влада Српске) -
Клокић са представницима крфског друштва грчко-српског пријатељства (Фото: Влада Српске)

Министар Клокић се захвалио предсједнику друштва Жељку Поповићу на указаном гостопримству и истакао важност културе сјећања које гаји ово друштво, уз тврдњу да посјета Крфу за њега лично, али и за сваког припадника српског народа представља својеврсно ходочашће.

Током састанка разговарано је о важности грчко-српског друштва на Крфу за очување српске културе, историје и традиције. Предсједник друштва је министра Клокића упознао са потребама очувања споменика "Гвозденом пуку" у Дасији, али и о важности постављања новог спомен обиљежја у мјесту Аналипси гдје је током Првог свјетског рата било српско војничко и цивилно гробље.

Поповић је министру поклонио књигу "Крф, острво васкрсења Србије" коју је сам написао и која представља најпотпунији приказ боравка Срба ма Крфу у Првом свјетском рату.

Поповић је истакао велику заинтересованост грчког становништва на Крфу за учењем српског језика, нарочито након што је пројекат учења прошле године покренуло Представништво Републике Српске у Грчкој, а планира да га настави у наредном периоду.

Заједно са министром Клокићем, састанку су, у име Владе Републике Српске, присуствовали и министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић, заједно са шефом Представништва Републике Српске у Грчкој Јеленом Јовановић и предсједником Скупштине града Бањалука Љубом Нинковићем.

У склопу обиљежавања манифестације "Дани Српства на Крфу", министар Клокић ће се током дана састати са градоначелницом Крфа Меропи Идреу и предсједником градске скупштине Димитрисом Металионисом.

Делегација из Републике Српске ће након тога присуствовати фудбалском турниру ветерана Борца из Бањалуке, Црвене Звезде и Керкире са Крфа, а посјетиће и крфски фестивал хране и пића.