latinica  ћирилица
27/05/2023 |  13:29 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Додик: Српска неће имати проблема финансијске природе (ВИДЕО)

Република Српска има средства за исплату доспјелих обавеза крајем јуна и лажна је прича да се налази у тешкој ситуацији, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре.
Милорад Додик и Жељко Будимир - Фото: РТРС
Милорад Додик и Жељко БудимирФото: РТРС

Додик је поручио да "Српска неће имати проблема финансијске природе".

- Република Српска ће своје обавезе извршавати онако како то предвиђа буџет и законодавство. Напади на Српску у смислу драматизације ситуације нису ништа ново и они су координирани. Шта би хтјели ови из америчке и британске амбасаде и дијела европских земаља? Они би хтјели да ми потпуно постанемо њихови зависници и да не можемо да се одбранимо од било каквих њихових злих намјера према нама - рекао је Додик.

Додик је истакао да су то покушали блокирајући одређена средства која су обезбијеђена кроз разне трансфере, али да то неће угрозити Српску.

- Сви проблеми на економском плану у знатној мјери, наравно има и наше слабости, долазе од погрешне политике коју води Запад, који је генерисао потпуно инфлаторна и друга кретања на глобалном нивоу, од политике која иде за тим да сви трансфери који иду према неким државама морају да прођу преко трансакционих рачуна који држе западне банке, које одлучују о томе хоће ли нешто да пусте, без обзира што се ради о вашем новцу. То је једна колонијална ситуација, колонијална управа у којој они желе да дисциплинују некога - поручио је Додик.

Према његовим ријечима, крајем јуна Српска има доспијеће обавеза од 320 милиона у једном дану.

- Српска је нудила да од Нове године сукцесивно изврши то плаћање, али то није прихваћено јер берзе не призају та правила. Ми смо вршили концентрацију и већ сада имамо тај новац на рачунима и можемо да то завршимо једнократно - изјавио је предсједник Српске.

Када је ријеч о Међународном монетарном фонду, Додик је рекао да већ годинама не постоји аранжман са том институцијом.

- ММФ покушава овдје да наметне неке своје политике, као што је смањивање плата, чиме се у оваквим околностима иде на дестабилизацију, а не стабилизацију. У међувремену, стране банке су одавде однијеле више добити него што су дале помоћи - нагласио је Додик.