latinica  ћирилица
27/05/2023 |  15:21 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

Ракић: Суспендовати дијалог са Приштином

Предсједник Српске листе Горан Ракић рекао је да српски народ са Косова тражи од предсједника Србије Александра Вучића и државног руководства да суспендују дијалог Београда и Приштине док се са сјевера Косова не повуку "фиктивни градоначелници" Аљбина Куртија и специјалци РОСУ.
Српска листа, Горан Ракић (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM) -
Српска листа, Горан Ракић (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM)

Ракић је на конференцији за новинаре у Сјеверној Митровици пренио забринутост српског народа и таксативно навео све примјере терора Куртијевог режима над Србима, што је кулминирало јучерашњим противправним и насилним упадом уз сузавац, шок бомбе и дуге цијеви у општине на сјеверу Косова када је повријеђено више од 10 Срба.

Он је истакао да је сваки даљи разговор са Приштином у постојећим околностима не само нелогичан, него и контрапродуктиван.

- Наставак разговора са Куртијевим режимом након јучерашњег терора би му послао поруку да је такво поступање сасвим исплативо - додао је он.

Ракић је напоменуо да су Срби са сјевера Косова раније, приликом напуштања институција, свима јасно рекли који су услови њиховог повратка.

- Непријатељско дјеловање Аљбина Куртија настављено је и након напуштања институција. Курти непрекидно и свакодневно спроводи репресију над српским народом - рекао је Ракић.

Он је нагласио да је међународна заједница јуче показала своје право лице и лицемјерје.

- Јуче смо отишли у Београд да пошаљемо поруку мира, нисмо се вратили када су почели инциденти јер смо добили гаранције међународних представника да ће Кфор стати између народа и специјалних јединица, а то се није десио. Хвала им што су показали колико су лицеремерни. Ми више нећемо ићи нигде одавде, ни на какве скупове. Остаћемо уз свој народ - рекао је Ракић.

Он је додао да ће од Кфора тражити да радницима општина обезбиједи да се врате на своја радна мјеста.

- Током дана ћемо контактирати команданта Кфора и тражити од њега да омогући да се радници врате на своја радна места, а да они који су нелегално и нелегитимно јуче са специјалним јединицама упали и отели општину, напусте ту зграду - рекао је Ракић.