latinica  ћирилица
27/05/2023 |  16:23 ⇒ 17:28 | Аутор: Агенције

Дачић: У приправности смо, заштитићемо наш народ

Предсједник Србије Александар Вучић је наредио подизање нивоа борбене готовости не зато што се спремамо да интервенишемо, већ да будемо у приправности за све сценарије, рекао је министар спољних послова и генерални секретар Савјета за националну безбједност Ивица Дачић поводом ситуације на сјеверу Косова и Метохије.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Ивица Дачић је, коментаришући посљедњу ескалацију тензија на северу КиМ и насилан улазак специјалних јединица косовске полиције у зграде општина Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, рекао да је ово можда једна од најопаснијих ситуација.

- Они ударају у оно што је основа опстанка српског народа на сјеверу КиМ, а то је локална власт коју морамо да држимо. Није ту мјешовито становништво, па да кажете да има ту Албанаца. Тринаест Срба је гласало на тзв. изборима. Сада имате неке нове одборнике и предсједнике општина или градоначелнике, а од старта смо говорили да тај потез може огромне сукобе да изазове и упозоравали смо међународну заједницу - рекао је Дачић.

Како је истакао, међународна заједница је Београд убеђивала у супротно.

- Када се овако нешто деси, кажу да нису могли ништа друго, он је луд, он је екстремиста и то је нова реалност коју нико не поправља него кажу "идемо даље" - рекао је Дачић.

Сматра да само захваљујући разборитости Срба није дошло до већих инцидената и да сада Срби чекају да међународна заједница испуни свој дио посла – а то је да се елиминишу негативни ефекти оваквих акција.

Дачић истиче да се Аљбин Курти стално бави стварањем криза, да је положај народа све гори и тежи.

- Ми нисмо за сукобе, ми смо за мирно рјешење свих питања, али сви морају да знају да цијела Србија стоји иза нашег народа на КиМ, зато је Вучић наредио подизање нивоа борбене готовости, не јер се спремамо да интервенишемо, већ да будемо у приправности за све сценарије - рекао је Дачић.

Ми ћемо свакако заштитити наш народ, каже Даћић и додаје да се нада да до тога неће доћи.