latinica  ћирилица
27/05/2023 |  16:40 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

О рату и цивилизацији из различитих углова; Округли сто у Вишеграду (ВИДЕО)

Еминентни стручњаци у Андрићевом институту у Вишеграду говорили су о рату и цивилизацији из различитих углова: историјских, књижевних, социолошких, правних али и умјетничких.
Андрићград - Фото: РТРС
АндрићградФото: РТРС

Свијет је закорачио у нешто што је већ откривена тајна - сукоб цивилизација, каже директор Андрићевог института Емир Кустурица.

Он је изнио бројне чињенице из историје које су доказале ову тезу.

- Запад је опет по Ханктинктону освојио свијет ненадмоћношћу својих идеја, вриједности и своје религије, него својом надменошћу у примјени организованог насиља - истиче Кустурица.

Са скупа је истакнуто да је очигледно да се свијет налази у преломном времену када се завршава епоха униполарног пројекта који се показао неуспјешним, што се, кажу, најбоље види у сукобу у Украјини.

- Овакви скупови нам то и помажу да на основу чињеница из прошлости поредећи данашњост и прошлост наслутимо могуће правце којима ће се свијет кретати - рекао је Зоран Чворовић, професор на Правном факултету у Крагујевцу.

Говорило се и о пројекту Велике Албаније и начину на који су албански политичари још почетком 60-тих година прошлог вијека видјели 1991. годину и како би уз помоћ страних сила реализовали тај пројекат.

- Припремали су се за дугу борбу како они кажу "борба ће бити дуга и крвава". То је период историје који нас враћа у оне године када је заправо експлодирала идеја Велике Албаније у њиховим програмима и статутима - навео је Мирослав Перишић, руководилац Одјељења за историју Андрићевог института.

Учесници округолог стола између осталог покушаће да дају идејни одговор какав свијет би српски народ и православна цивилизација жељели у будућности.