latinica  ћирилица
27/05/2023 |  16:53 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

"Дани српства на Крфу"; Клокић разговарао са градоначелницом Меропи Идреу (ФОТО/ВИДЕО)

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић добио је данас подршку од градоначелника Крфа Меропи Идреу да манифестација "Дани српства на Крфу" постане традиционална и буде организована и наредних година.
Дани српства на Крфу - Фото: Уступљена фотографија
Дани српства на КрфуФото: Уступљена фотографија

Клокић је током састанка на Крфу са Идреу похвалио организацију манифестације "Дана српства на Крфу" која се први пут одржава на овом грчком острву. 

      View this post on Instagram

A post shared by Министарство ЕИМС (@ministarstvo_eims)

На састанку се разговарало и о важности очувања културе сјећања, нарочито јер је ова манифестација конципирана тако да слави дане када су наши преци, послије албанске голготе и страдања, на Крфу пронашли острво спаса, саопштено је из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу. 

На састанку се разговарало и о досадашњој сарадњи града Крфа и Републике Српске, нарочито кроз заједнички пројекат који се реализује са Представништвом Републике Српске у Грчкој везано за организовање учења српској језика на Крфу, а једна од тема било је и организовање ђачких екскурзија из Републике Српске на Крф.

Заједно са министром Клокићем, испред Владе Републике Српске, састанку је присуствовала и министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић, заједно са шефом Представништва Републике Српске у Грчкој Јеленом Јовановић.

Током дана, у оквиру манифестације "Дани српства на Крфу" планирана је презентација српске гастрономије, али и ревијални фудбалски турнир на коме су учествовали ветерани фудбалских клубова: Црвена звезда, Борац-Бањалука и Керкира са Крфа.

Овај турнир се игра у част српским херојима који су 1. априла 1916. године, само мјесец дана након голготе коју су доживјели на путу до Крфа, одиграли утакмицу против пријатељских грчких војника.