latinica  ћирилица
27/05/2023 |  17:26 ⇒ 19:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Срби опредијељени за мир и стабилност, али свако стрпљење има границе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је "брутални терор и огољено насиље Аљбина Куртија које је јуче у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доживио српски народ на сјеверу Косова и Метохије директна посљедица нечињења и лицемерја међународне заједнице која је само током јучерашњег дана дала више увјеравања да такав сценарио неће дозволити.
Петар Петковић (фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Петар Петковић (фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Такве је, каже, гаранције добио и лично, током небројених дипломатских активности које су имали током јучерашњег дана.

Зато је, напомиње, сада на представницима међународне заједнице да умјесто оштрих твитова и саопштења на првом мјесту објасне српском народу зашто их КФОР није заштитио, а "потом и предузму конкретне мјере и кораке да Курти своје окупаторе повуче са сјевера Косова и Метохије".

- Да не говоримо о томе да је њихова мисија, дужност и обавеза према свим важећим документима и постулатима међународног права, од Резолуције 1244 до Бриселског споразума да спријече дивљање Куртијевих специјалаца, њихов упад на сјевер Косова и Метохије и да сачувају мир и безбједност. Јуче су на том тесту пали. Шок бомбе, сузавац и сузе у очима српских мајки и дјеце, дуге цијеви испружене у груди српских старина и омладине која у знак мира држи руке у ваздуху, срамота је и брука свих међународних чинилаца који су јуче и данас постали саучесници Аљбина Куртија у његовом покушају окупације сјевера Косова и Метохије - наводи Петковић.

Данас је, напомиње, "свима јасно да је Аљбин Курти чврсто ријешен да у региону поново распали пламен рата и сукоба, а дио међународне заједнице који подржава Куртијеву страховладу и овога пута је зажмурио на једно око пред његовим насиљем над недужним Србима".

- Због тога добро разумијем и позив Српске листе на прекид дијалога до окончања окупације, али добро разумијем и забринутост и страх српског народа на сјеверу Косова и Метохије пред надолазећим злом. Над тиме треба добро да се замисле сви они који су дозволили јучерашње Куртијево насиље. Свака окупација има свој крај ма како силовито почела и српски страдални народ кроз своју је историју преживео и надживео бројне окупаторе. За нас те приштинске марионете које себе воле да називају градоначелницима и крпе којима се Приштина размеће не постоје и подсјетићу Куртија да су се у протеклих сто година на Косову и Метохији истицале разне окупационе заставе, и она Мусолинијеве Италије и застава Хитлеровог Трећег Рајха, али да је слободарски српски народ све те заставе смјестио тамо где им је и мјесто – на ђубриште историје. Тако ће бити и са Куртијевим окупаторским заставама - наводи Петковић.

Срби су, напомиње, опредијељени за мир и стабилност, али свако стрпљење има границе.

- И надамо се да ће мали Хитлер Курти бити обуздан и кажњен од стране својих иностраних ментора прије него што ствари оду предалеко - закључује Петковић.