latinica  ћирилица
27/05/2023 |  18:55 ⇒ 18:58 | Аутор: Агенције

Ердоган позвао грађане да у великом броју изађу на биралишта

Турски предсједник Тајип Ердоган позвао је данас грађане да у великом броју изађу на биралишта у другом кругу предсједничких избора.
Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU, илустрација) -
Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU, илустрација)

Обраћајући се присталицама у истанбулском округу Бејкоз током посљедњег предизборног митинга, Ердоган је рекао да ће охрабрити људе који нису могли да оду до гласачке кутије у првом кругу.

- Хоћемо ли завршити посао који смо оставили незавршеним 14. маја, великом већином? Надамо се да ће тај јаз сутра бити још већи -  рекао је Ердоган.

Његов противкандидат опозициони лидер Кемал Киличдароглу позвао је бираче да "извуку своју земљу из мрачне јаме дводеценијске владавине Ердогана".

Киличдароглу, кога подржава шестостраначка опозициона алијанса, рекао је да свако ко воли Турску мора да гласа.

- Ако то заиста желите, сви ћемо заједно изаћи из ове мрачне јаме. Позивам све наше људе без обзира на њихов поглед и начин живота. Ово је посљедњи излаз. Свако ко воли своју земљу нека оде до гласачке кутије! - написао је он на Твитеру.

Два кандидата имају за циљ да привуку око осам милиона бирача који нису изашли на изборе у првом кругу.

Први круг гласања 14. маја показао је да Ердоган води у односу на Киличдароглуа, док су Ердоганова странка АК и њени савезници обезбиједили парламентарну већину.