latinica  ћирилица
27/05/2023 |  19:26 ⇒ 21:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Протест "Србија против насиља" у Београду; Прочитани захтјеви (ФОТО)

Четврти по реду протест "Србија против насиља" одржан је у Београду.
Протест у Србији (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Протест у Србији (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Учесници протеста након шетње формирали су прстен око РТС-а. Још једном су прочитани захтјеви, а најављен је нови протест за сљедећи петак.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Потпредсједница Странке слободе и правде Мариника Тепић, иначе један од организатора протеста дијела опозиције, изјавила је за Н1 да је протест завршен и захвалила им што су дошли.

Примијећено је да је дио грађана био незадовољан појављивањем опозиционог политичара Срђана Миливојевића, а да је глумац Хаџи Ненад Маричић на крају прочитао захтјеве.

Дио опозиције који организује протест тражи да јавни сервис Србије извјештава у интересу свих грађана и да се чује критичко мишљење.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Скуп су пријавили Мирослав Алексић из Народне странке, Мариника Тепић из Странке слободе и правде, Срђан Миливојевић из Демократске странке, Небојша Зеленовић из странке Заједно, Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка и Биљана Ђорђевић из покрета Не давимо Београд.

На протест су дошли и Зоран Лутовац и Драгана Ракић из Демократске странке, предсједник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, Радомир Лазовић и Добрица Веселиновић из покрета Не давимо Београд, посланик Морамо - Заједно Ђорђе Микетић, глумац Никола Којо.

У захтјевима које је дио опозиције још прије неколико недјеља испоставио, тражи се и заустављање промовисања насиља у јавном простору, као и институционална одговорност.

Конкретно захтјеви су смјена савјета РЕМ-а, одузимање националних фреквенција ТВ Пинк и ТВ Хепи због промоције насиља, смјена руководства РТС-а због програма који афирмишу насиље, гашење штампаних медија који крше новинарски кодекс, као и смјена министра полиције Братислава Гашића и шефа БИА-е Александра Вулина.