latinica  ћирилица
28/05/2023 |  08:36 ⇒ 08:40 | Аутор: РТС

Дерик Вајт шокирао Мајами, Бостон на прагу финала и највећег преокрета у историји НБА лиге (ВИДЕО)

Кошаркаши Бостона побиједили су Мајами резултатом 104:103 и тако изједначили на 3:3 у финалној серији Источне конференције НБА лиге.
Бостон - Мајами (фото: EPA-EFE / RHONA WISE) -
Бостон - Мајами (фото: EPA-EFE / RHONA WISE)

Кош за побједу гостију постигао је Дерик Вајт у посљедњим тренуцима меча.

Бостон је постао тек четврти тим који је у историји НБА плеј-офа успио да надокнади 0:3 у серији, па ће на свом терену имати прилику да избори пласман у финале и постане прва екипа која је послије три узастопна пораза направила преокрет и прошла даље.

Кошаркаши Бостона су чували резултатску предност током готово цијелог меча, имали су средином трећег периода и највећих плус 13, али је Мајами у посљедњој дионици истопио заостатак, а онда захваљујући Џимију Батлеру стекао и поен предности на три секунде прије краја утакмице.

Батлер је успио да изнуди фаул Ала Хорфорда при шуту за три поена, погоди сва три пенала и донесе свом тиму вођство - 103:102.

Гостима су за посљедњи напад преостале три секунде. Маркус Смарт је преузео одговорност и покушао да погоди тројку из тешке ситуације.

Промашио је, али је Дерик Вајт казнио неопрезност одбране ривала и стотинку прије звука сирене вратио лопту у обруч за два поена вриједна побједе и останка Селтикса у серији.

Најефикаснији у побједничкој екипи био је Тејтум са 31 постигнутим поеном, 12 скокова и пет асистенција. Пратили су га Браун са 26 и Смарт са 21 убаченим поеном. Јунак Вајт постигао је 11 поена.

Међу кошаркашима из Мајамија истакао се Џими Батлер са 24 поена поред свог имена. Кејлеб Мартин је постигао три поена мање, док је 15 додао Винсент.

Послије Никса 1951., Денвера 1994. и Портланда 2003. године, Бостон је постао тек четврти тим који је успио да у плеј-оф серији надокнади минус послије три везана пораза.

За два дана покушаће на свом терену да испише нову страницу кошаркашке историје и постане први тим који је послије 0:3 режирао потпуни преокрет.

Најбољи тим са истока у финалу НБА лиге чекају Денвер нагетси и Никола Јокић.