latinica  ћирилица
28/05/2023 |  11:00 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Делегација Српске у посјети Италији - јачање сарадње са регијом Фриули Венеција Ђулија

Предсједник Владе Репбулике Српске Радован Вишковић од 28. до 31. маја боравиће у регији Фриули Венеција Ђулија, са којом Република Српска има потписан споразум о сарадњи. Циљ ове посјете је јачање економске сарадње и у области образовања.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Премијер Вишковић током посјете састаће се са предсједниког регије Масимилијаном Федригом, предсједником Владе регије Бодрин Мауром, те предсједником удружења приредника и предсједником међународне компаније Даиели.

Такође, током посјете Италији учествоваће на пословном форуму у Удинама.

Ово је прилика током које ће се заинтересованим италијанским компанијама из ове регије представити потенцијали за улагања у Републику Српску, те примјери добре праксе, инвестииција италијанских привредника у Српској, попут улагање компанија ПМП Индустрис, која поред успјешне приватизације привредног друштва ПМП Јелшинград Градишка, планира и нову инвестицију на подручју Лакташа.

Овом прилком биће потписан Споразум о сарадњи ове компаније и града Лакташа.

Премијер Вишковић и чланови делегације разговараће и са ректором Универзитета у Трсту Робертом ди Ленардом, те деканима Машинског факултета у Трсту и Удинама, те ће делегација посјетити Машински факутлет и средњу школу у Удинама, као и производне погодне фабрике ПМП Индустрис.

Италија је други по величини страни инвеститор у Републици Српској и значајан спољнотрговински партнер Републике Српске. У Републици Српској послују бројни страни инвеститори из Италије (као што је Калцедонија, Латонедил, ПМП Индустрис, итд.).

Делегацију Српке осим Вишковића чине министар привреде и предузетнитшва Војин Митровић, декан Машинског факутлета у Источном Сарајеву Милија Краишник, професор Машинског факултета у Бањалуци Стево Боројевић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић, те градоначелници Градишке и Лакташа Зоран Аџић и Мирослав Бојић.