latinica  ћирилица
28/05/2023 |  11:02 ⇒ 11:47 | Аутор: РТРС

Курс кардиопулмоналне реанимације у УКЦ Републике Српске

У оквиру обиљежавања 27. маја, Европског дана ургентне медицине, особље Ургентног центра Универзитетско-клиничког центра Републике Српске организовало је јуче и данас курс напредне и непосредне кардиопулмоналне реанимације за љекаре и техничаре ове здравствене установе, саопштено је из УКЦ-а Српске.
Курс кардиопулмоналне реанимације (Фото: УКЦ Српске) -
Курс кардиопулмоналне реанимације (Фото: УКЦ Српске)

У понедјељак, 29. маја, предвиђено предавање на тему збрињавања трауматизованих пацијената на раном хоспиталном нивоу.

Учесници курса су специјализанти ургентне медицине, кардиологије, интерне медицине, инфектологије, млади љекари који учествују у иницијалном збрињавању хитних пацијента у УКЦ Републике Српске. Поред њих на курсу непосредне животне реанимације учествују медицински техничари који раде у Ургентном центру.

Овај курс представља наставак континуиране медицинске едукације љекара и техничара под покровитељством наше установе. Циљ курса је да се формаирају тимови љекара и техничара који могу на вријеме да препознају ране критичне знакове болести, као и да се у случају непосредне животне опасности пружи одговарајућа помоћ.

Предавачи на курсу су инструктори из УКЦ Републике Српске др Славко Ролих и др Јована Јевђић, а гости и учесници на курсу су и љекари из Ресусцитационог Савета Србије. Овакве врсте едукације се одвијају у сарадњи са ЕРЦ-ом (European Resuscitation Council) а полазници добијају међународне сертификате.

Траума је вома значајан узрок смрти и инвалидитета, нарочито код радно способних особа млађе животне доби. Због тога је за специјализанте хируршких грана медицине, анестезије и ургентне медицине планирано предавање о иницијалном третману трауматизованих особа, дијагностичким могућностима и препорукама за надокнаду течности и трансфузији.

Медицински техничари из Ургентног центра ће демонстрирати поступак тријаже повријеђених, са нагласком на поступак у случају масовних несрећа.

За рад са хитним пацијентима је је потребно знање, вјештина, тимски рад, као и познавање протокола према модерним свјетским стандардима. На овај начин УКЦ Републике Српске наставља са улагањем у едукацију медицинског кадра, те унапређује квалитет здравствене његе и побољшава исход лијечења животно угрожених пацијента - саопштено је из УКЦ-а Српске.