latinica  ћирилица
28/05/2023 |  11:36 ⇒ 13:22 | Аутор: sputniknews.com

Лавров о испорукама Ф-16 Украјини: Неприхватљива ескалација

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је неприхватљива ескалација планова западних земаља да испоруче борбене авионе Ф-16 Украјини.
Сергеј Лавров (Фото. EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA) -
Сергеј Лавров (Фото. EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA)

- Разумије се да је ова ескалација неприхватљива. Сматрам да на Западу ипак постоје људи који то схватају, али све диктирају Вашингтон, Лондон и њихови сателити у Европској унији, прије свега балтичке земље, Пољска, које на копну директно испуњавају налог добијен од Сједињених Америчких Држава, а то је да ослабе Русију и нанесу јој стратешки пораз - рекао је Лавров у интервјуу за ТВ Русија 1.

Истовремено, Лавров је скренуо пажњу да се у политиколошким круговима Запада већ говори о деколонизацији Русије.

- Овдје мислим на распарчавање наше земље. Надам се да ће се разумни људи ипак удаљити од непромишљене подршке неонацистичког режима, који је сам Запад створио - поручио је дипломата.

Лавров је такође истакао да је изјава начелника Здружених генералштабова Оружаних снага САД, генерала Марка Милија, да Кијев у блиској будућности тешко може да поврати изгубљене територије у границама из 1991. године корак Запада ка поимању стварности.

Раније је портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио да су испоруке америчких ловаца Ф-16 Кијеву приоритет за САД. Он није појаснио када ће тачно Оружане снаге Украјине добити ловце, као и које ће земље учествовати у испорукама и обуци украјинских војника.