latinica  ћирилица
28/05/2023 |  12:06 ⇒ 12:08 | Аутор: sputniknews.com

Москва: Претходна америчка "инвестиција" довела до Другог свјетског рата

Представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је поводом изјаве америчког сенатора подсјетила да је једна од "инвестиција" САД довела до Другог свјетског рата и Холокауста.
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Сенатор Грејем има с чим да прави поређења. Једна од њихових инвестиција је довела до Другог свјетског рата и Холокауста. Сада се милијарде америчких долара улива у незаситно грло неонацистичког кијевског режима. У вези с тим хтјела бих да подсјетим сенаторе и све оне који имају корист од тога, чиме се завршила претходна авантура - написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Захарова је подсјетила на то да је током Нирнбершког трибунала министар економије фашистичке Њемачке Јалмар Шахт изјавио да је Трећи рајх подржаван из иностранства, именујући двије највеће америчке корпорације: Форд и Џенерал моторс.

- Подсјетићу да је испуњење америчког сна, исти тај легендарни Хенри Форд, био витез Великог крста Ордена за заслуге њемачког орла. Његове фабрике у Њемачкој нису производиле само до 70.000 камиона годишње за потребе Вермахта, него су за то користиле и рад заробљеника, укључујући оне из Аушвица - навела је Захарова.

Она је подсјетила и на то да је компанија Кодак у својој фабрици у Њемачкој израђивала осигураче за авионске бомбе, такође користивши и ратне заробљенике, док је фабрика Кока-коле у Келну и прије него што је њемачка влада национализовала, снабдијевала њемачке војнике тим газираним напитком.

Познату Фанту је и измислило одјељење тог произвођача у Њемачкој, додала је Захарова.

Она је скренула пажњу и на то да је нафтни гигант Стандард оил преко своје кћерке-компаније помагао Хитлеру приликом несташице нафтних деривата и учествовао у изради синтетичког каучука и синтетичког горива.

- А омиљена корпорација ИТ-јеваца из цијелог свијета ИБМ је производила за нацисте рачунаре и контролне уређаје, укључујући и оне за добијање нафте. Поред осталог, опрема те фирме је помагала да се прати возни ред за логоре смрти - констатовала је Захарова.

Она је додала да је свој допринос дао и ЈПМорган Чејс енд ко, тадашња Национална банка Чејз, преко које су обављане трансакције у милијардама долара, а Берлин је имао могућност да купује доларе и да спроводи финансијске операције преко океана.

- Чејз је сарађивао с њемачком банком Алијанса, чак и у послу какав је осигуравање имовине и живота чувара коцентрационих логора Трећег рајха - истакла је Захарова.

Претходно је амерички сенатор Линдзи Грејем изјавио током састанка с предсједником Украјине Володимиром Зеленским да Америка никада није трошила новац тако успјешно као сада, јер Руси "умиру".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков сматра да ријечи америчког сенатора представљају срамоту за Сједињене Америчке Државе.