latinica  ћирилица
28/05/2023 |  12:11 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Кошарац: Иницираћу одржавање конференције о Отвореном Балкану у Сарајеву

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Београду са министром унутрашње и спољне трговине Србије Томиславом Момировићем о јачању сарадње и унапређењу спољнотрговинске размјене.
Сташа Кошарац и Томислав Момировић - Фото: Уступљена фотографија
Сташа Кошарац и Томислав МомировићФото: Уступљена фотографија

Саговорници су размијенили мишљење о Отвореном Балкану, при чему је истакнуто да је ова регионална иницијатива повећала обим трговинске размјене између земаља чланица за готово 30 одсто, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац је рекао да ће у наредних мјесец дана иницирати одржавање конференције о "Отвореном Балкану" у Сарајеву.

- Договорили смо да у Сарајеву одржимо конференцију на коју ћемо позвати ресорне министре из Србије, Сјеверне Македоније и Албаније. Заједнички циљ нам је да са представницима коморског система у Републици Српској и Федерацији БиХ разговарамо о перспективама и предностима Отвореног Балкана - најавио је Кошарац.

Он је поновио став институција Републике Српске о потреби регионалног повезивања и јачања сарадње.

- Република Српска и њени представници на заједничком нивоу заговорници су придруживања БиХ 'Отвореном Балкану', првенство због бенефита за домаћи привредни сектор - навео је министар Кошарац.

Он је додао да су данас привредници из Републике Српске и Федерације БиХ у неравноправном положају у односу на њихове колеге из регије.

- Док привредници земаља чланица Отвореног Балкана имају неометан промет роба на границама, наши привредници губе много времена чекајући на граничним прелазима, што се негативно одражава на квалитет производа и угрожава рок испоруке - навео је Кошарац.

Кошарац и Момировић указали су на значај интегрисаних граничних прелаза између Србије и Републике Српске и БиХ.

- Заједнички став је да морамо убрзати процедуре када је у питању интегрисање граничних прелаза Рача и Вардиште, што би у значајној мјери допринијело повећању спољнотрговинске размјене, бржем протоку роба и додатном повезивању у сектору туризма - закључио је Кошарац.