latinica  ћирилица
28/05/2023 |  13:05 ⇒ 15:21 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске Српске (ФОТО)

Дан Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске обиљежен је у Источном Сарајеву.
Дан Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске Српске - Фото: РТРС
Дан Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске СрпскеФото: РТРС

Некадашњи припадници Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско- романијског корпуса Војске Републике Српске обиљежили су у Источном Сарајеву годишњицу формирања јединице.

Парастос за 21 припадника батаљона служен је код Споменика "Слава српском борцу" у Лукавици гдје су положени и вијенци и цвијеће. Кроз јединицу је током рата прошло 409 војника, а 31 је одликован.

Дан Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске Српске (Фото: РТРС)

Мало је некадашњих јединица ВРС, као што је Батаљон Војне полиције Сарајевско-романијске регије, чији се некадашњи припадници на годишњици од формирања јединице окупе у великом броју.

Некадашњи припадник Војне полиције Јанко Трифуновић говорећи о ратном путу ове јединице истиче да су ратовали на свим ратиштима у и околини Сарајева.

- Ми смо се као младићи од 18 година срели у тешким временима и искусили највеће недаће. Али, то нас је зближило за читав живот - каже Трифуновић.

Дан Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске Српске (Фото: РТРС)

Секретар Удружења ветерана војне полиције Сарајевско-романијске регије Драган Пјевић указао је на тежак положај бораца данас, а посебно некадашњих голобрадих младића који су како каже оштећени борачком категоризацијом.

- Данас се налазимо на маргинама, поготово ми млади борци 75/76. годиште који смо накарадном категоризацијом сврстани од треће до седме категорије. То хитно треба исправити, а надам се да ће власти Републике Српске имати слуха за то јер смо ми то заслужили - истиче Пјевић.