latinica  ћирилица
28/05/2023 |  19:20 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Млади агрономи искористили бесповратна средства Владе Српске; Проширили капацитете (ВИДЕО)

Министарство пољопривреде Српске и у овој години обезбиједило је бесповратна средства незапосленим инжењерима пољопривреде, да би покренули посао на својим имањима. Захтјев за подстицаје од 40.000 КМ могу поднијети до 31. маја.
Агрономи - Фото: РТРС
АгрономиФото: РТРС

Услови су да буду носиоци некомерцијалног пољопривредног газдинства и да нису старији од 40 година.

Прошле године, 18 младих агронома, који су искористили ову помоћ, већ убиру плодове свог рада.

- На бироу сам био од 2018. године. Тражио сам активно посао, није га било. Послови које сам раије радио односили су се се на рад са апотекама, који су јако слабо плаћени, тако да сам одлучио да покренем нешто своје и да останем на свом имању - прича Дарко Ђокић, мјештанин Чађавице код Рибника.

Ђокићу, дипломираном инжењеру пољопривреде производња млијека и останак на селу омогућили су подстицај ресорног министарства од 40.000 КМ.

- Од подстицаја од Министарства пољопривреде набавио сам музна грла, нешто опреме и купио пољопривредну механизацију. Тренутно имам пет грла у мужи и дневно произведем 70 литара млијека - додаје Ђокић.

Уложено у набавку четири високо стеоне јунице већ, се каже, исплати. Планира изградњу још једног објекта и повећање броја музних грла на 20.

Број младих агронома-корисника подстицаја за самозапошљавање све је већи. До сада је издвојено преко 1,6 милиона КМ.

- Један стартап пакет од 40.000 КМ ресорног министарства доводи до тог да сте самоодрживи и да можете да наставите са радом у дјелатности коју сте изабрали - истакао је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Млади имају додатни бенефит од 10 одсто и на капиталне инвестиције, па уз средства за самозапошљавање могу планирати своју будућност на селу гдје, кажу, сами себи планирају радни дан.