latinica  ћирилица
29/05/2023 |  12:30 ⇒ 13:45 | Аутор: Агенције

Амерички бомбардери сутра надлијећу БиХ

Два бомбардера Ваздушних снага Сједињених Америчких Држава сутра ће извршити ниски прелет изнад Сарајева и других градова у БиХ као знак чврстог партнерства између САД и Оружаних снага БиХ, саопштено је из Амбасаде САД у Сарајеву.
Стратешки бомбардер Б-1 (фото: EPA PHOTO USAF/SHANE CUOMO/USAF) -
Стратешки бомбардер Б-1 (фото: EPA PHOTO USAF/SHANE CUOMO/USAF)

Како су навели из Амбасаде, то ће бити знак трајне посвећености САД-а суверенитету, територијаном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ.

- Обиљежавамо трајну везу између САД-а и БиХ. Прелет показује нашу посвећеност изградњи снажних билатералних односа и доказ је наших заједничких вриједности и циљева. Сарадњом и разумијевањем градимо пут ка будућности мира, сигурности и просперитета у региону - саопштио је генерал Џејмс Хекер, припадник Ваздушних снага САД-а и командант америчких ваздушних база у Европи, ваздушних снага у Африци и Заједничке ваздушне команде НАТО савеза.

Бомбардери ће прелетјети Сарајево, али ће се та два бомбардера моћи видјети у у другим градовима у БиХ.

Осим тога, летјелице ће учествовати у заједничком војном догађају у близини Тузле који ће укључивати ангажман Заједничке тактичке ваздушне контроле Оружаних снага БиХ и Специјалних снага Војске САД.

Овај догађај природни је наставак, како су нагласили из Амбасаде, напредних билатералних обука на принципу "војска војсци".

Авион Б-1Б је тешки бомбардер великог домета који од свих летјелица у авијацији може носити највећи конвенционални терет навођених и ненавођених пројектила.

Из Амбасаде САД навели су да прелет може бити отказан због неповољних временских прилика.