latinica  ћирилица
29/05/2023 |  12:45 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Филму "Мој Бранко не лаже" награда за најбољи сценарио

Филму Мој Бранко не лаже додијељена је награда за најбољи сценарио на недавно завршеном 18. Међународном фестивалу документарног филма "Златна буклија".
Документарни филм "Мој Бранко не лаже" - Фото: РТРС
Документарни филм "Мој Бранко не лаже"Фото: РТРС

На фестивалу који је одржан у Великој Плани, документарни филм "Мој Бранко не лаже" добио је Гранд при фестивала за најбољи сценарио.

Између три стотине пријављених филмова на фестивал, жири у саставу Никола Лоренцин, редитељ, Жарко Пекез, сниматељ и Иван Вучковић, глумац одлучио је да је филм у продукцији РТРС-а "Мој Бранко не лаже" заслужио награду за најбољи сценарио.

Филм о Бранку Ћопићу најомиљенијем писцу нестале државе, о његовом животу и смрти, комунисти који је волио истину и народ више од партије, јеретику којега су нападали будући комунистички дисиденти, књижевнику који је у свом дјелу оставио кључеве за разумијевање крајишког идентитета.

У филму учествују академик Матија Бећковић, историчар Предраг Марковић, професор Михајло Пантић, редитељ Дарко Бајић, професор Душко Певуља, доцент Олег Солдат, књижевници Љубивоје Ршумовић, Перо Зубац, Вуле Журић.

Сценариста филма је дугогодишњи новинар РТРС-а Саша Берендика, режијију потписује Бранко Лазић, директор фотографије Дејан Рачић, сниматељ Синиша Стојић, монтажа Ведран Марић, расвјета Драган Талић, тон Срђан Радаковић и Владимир Владетић, продуцент Александар Ђорђевић.

Филм је рађен у продукцији Радио телевизије Републике Срспке.