latinica  ћирилица
29/05/2023 |  13:01 ⇒ 13:02 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Спрема се "велика експлозија" у центру Европе; Ситуација на КиМ забрињавајућа

Актуелна ситуација на Косову и Метохији је забрињавајућа, у центру Европе се спрема "велика експлозија", изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Спрема се "велика експлозија" у центру Европе, на истом оном мјесту, на којем је НАТО 1999. године починио агресију против Југославије, нарушивши све замисливе принципе Хелсиншког закључног акта и других докумената ОЕБС-а. Ситуација је забрињавајућа, али Запад води политику потчињавања свих који некако исказују сопствено мишљење - рекао је Лавров новинарима.

Такозвана косовска полиција испред општине Звечан употријебила је сузавац против грађана који траже да нови албански "градоначелник" не долази на посао. Тренутно нема инцидената испред општина, али је ситуација напета.

Њих су претходно припадници КФОР-а пропустили, али је полиција ипак реаговала.

Грађани су окупљени испред зграда општина у та три града на сјеверу КиМ.

Испред зграде општине Звечан, као и Зубиног Потока и Лепосавића присутне су јаке снаге тзв. косовске и специјалне полиције са шљемовима и под пуном борбеном опремом.

Између полиције и грађана су припадници КФОР-а под пуном борбеном опремом, са штитницима, шљемовима, маскама, панцирима.

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да Војска Србије до петка остаје у највишем степену борбене готовости.