latinica  ћирилица
29/05/2023 |  13:13 ⇒ 05/07/2023 | 12:27 | Аутор: РТРС

Универзитет у Источном Сарајеву на РУР међународној листи универзитета

Универзитет у Источном Сарајеву се први пут нашао међунардној листи за рангирање универзитета Round University Ranking- RUR за 2023. годину. Ријеч је о свјетској ранг листи која мјери успјешност 1.200 водећих свјетских универзитета из 85 земаља, а Универзитет у Источном Сарајеву је заузео 1.133 мјесто.
Универзитет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Универзитет у Источном СарајевуФото: РТРС

РУР врши рангирање универзитета према 20 индикатора распоређених у четири кључне области: настава, истраживање, интернационална разноликост и финансијска одрживост.

Подаци и аналитика РУР се прикљупају од Clarivate аналитичке компаније, који је настала из Томсон Ројтерсове корпорације, а који су већ одавно синоним глобално релевантних библиометријских и аналитичких алата за вредновање продуктивности истраживача.

Широка покривеност, како географски тако и временски, чини рангирање РУР јединственим алатом за избор универзитета за студирање, као и за поређење високошколских установа на глобалном нивоу.

На прва три мјеста нашли су се Харвард, Калифорнијски технолошки институт и Станфорд, а попис свих универзитета се налази на линку.