latinica  ћирилица
29/05/2023 |  13:19 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Жута рђа смањиће приносе за 30 одсто

Изузетно кишан период, те смјена топлог и хадног времена погодавала је развоју жуте рђе, болести која напада усјеве жита, а која се након неколико деценија појавила и на нашим пољима. Ово обољење, тренутно, највише маха узело је на подручју Семберије.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

Болест жута рђа, коју карактерише жут лист пшенице, приносе би могла да смањи за чак 30 одсто. Појаву овог обољења на пољима Семберије није спријечила ни адекватна заштита усјева хемијским средствима.

Жута рђа захватила је и усјеве Бошка Радића, из Бијељине, који је пшеницом ове године засијао 45 хектара.

- Има доста обољеле пшенице. Обавили смо два третмана против ове болести, али побољшања још нису видљива. Сигурно ће бити смањења приноса – изјавио је Радић за Радио Републике Српске.

Стручни тимови Пољопривредног института Српске на терену су, гдје утврђују која подручја су највише погођена појавом ове болести, али и колико би могли бити угрожени овогодишњи приноси.

- Оно што је сигурно јесте да ће жута рђа оставити трага и посљедице на принос и квалитет зрна. Пропадањем листа и лисне масе мања је акумулација хранљивих материја, односно, зрно је "штурије". Видјећемо које су сорте отпорније, а које су осјетљивије према овом патогену - рекао је у изјави за наш Радио Драган Мандић, из Института.

Жуту рђу преносе лисне ваши, али и остали инсекти, који су на пшеници присутни због веома благе зиме.

Осим на пољима Српске, ово обољење појавило се и у земљама региона.