latinica  ћирилица
29/05/2023 |  14:25 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Упис ученика у средње школе - посебна пажња на дефицитарна занимања

Први уписни рок у средње школе у Републици Српској почеће, 19. јуна и обавља се у два уписна рока.
Пекари - Фото: РТРС
ПекариФото: РТРС

Право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа.

Лица која се уписују у школе за ученике са потешкоћама у развоју могу имати другу добну границу за упис у први разред, а највише до навршене 21. године.

Свршени основци подносе школи пријаву за упис, свједочанство о завршеној основној школи, извод из матичне књиге рођених, те дипломе за изузетан успјех из предмета значајних за занимање, као и дипломе са републичких такмичења.

Приликом уписа кандидати се могу пријавити за највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама, каже за Радио Републике Српске помоћника министра за средње образовање и образовање одраслих, Јасмина Болобан.

- За ученике који имају 60 и више бодова, пријем докумената за упис у средње четворогодишње школе почиње 19. јуна, а завршава се 20. јуна, док за ученике који имају мање од 60 бодова, пријем докумената за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње 26. јуна, а завршава се 28. јуна. Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе и средње трогодишње школе у јулском уписном року почиње 3. јула, а завршава се 5. јула. Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у средње школе у којима има слободног мјеста, и то од 10. до 14. јула - нагласила је Болобан за Радио Републике Српске.

Посебна пажња наредне школске године усмјерена је и на дефицитарна занимања, која су потребна тржишту рада, за које ученици показују најмање интересовањ. У Средњошколском центру "Петар Кочић" у Зворнику планиран је упис 240 ученика од којих би требало да буде уписана и једно одјељење дефицитарног занимања, угоститељске струке истакла је предсједник Актива директора средњих школа зворничко-бирачке регије, Биљана Писић.

- Надам се да ћемо уписати једно одјељење посластичара. Ученици који буду уписали ово дефицитарно занимање градска управа обезбиједиће превоз, а ресорно министарство стипендију - нагласила је Писић.

Из Министарства су навели да се редослијед кандидата утврђује према укупном броју бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи; посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе, те резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.