latinica  ћирилица
29/05/2023 |  15:34 ⇒ 17:41 | Аутор: sputniknews.com

Дачић међународној заједници: Најозбиљније схватите провокације Приштине и заштитите Србе на КиМ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је представнике међународне заједнице да најозбиљније схвате једностране акте и провокације Приштине које се годинама дешавају на Косову и Метохији и да заштите српски народ.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

- Заштитите српски народ на КиМ, то вам је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација, немојте доводити Србију у незгодну ситуацију. Урадите оно што је ваше, да неко не може да утиче на Куртија је објашњење које није прихватљиво - рекао је он.

Дачић је то поручио на свечаности у МСП којом је обиљежен Дан српске дипломатије, којој су присуствовали представници дипломатског кора - од шефа делегације ЕУ, до амбасадора Квинте, региона, Турске, Египта, Чешке, и других земаља.

Шеф српске дипломатије је рекао да је инсистирање Србије на очувању територијалног интегритета искрено и принципијелно.

- Србија тражи поштовање тог принципа и због себе, а и у исто вријеме дубоко смо увјерени да кршење територијалног интегритета Србије не смије да буде поновљено нигдје на свијету. Не може кидање дијела територије једне државе без њене воље бити прихватљиво, а друге не - навео је Дачић.

Он је указао да провокације и једнострани потези Приштине стварају ситуацију која опасно пријети да дестабилизује мир и додао да је управо зато приштинска страна највећа пријетња миру и стабилности.

- Позивамо међународну заједницу да обезбиједи поштовање свих договора које смо постигли, а не да уз реторичку осуду онога што ради Приштина остаје оваква ситуација у коју су они довели српски народ - рекао је Дачић.

Он је рекао да од међународне заједнице Србија тражи поштовање договора и онога на чему се радило годинама.

Како је истакао, Србија тражи поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета сваке чланице међународне заједнице због себе и због његовог грубог кршења када је ријеч о Косову и Метохији.

- Србија чврсто стоји иза тих принципа и досљедно их промовише у својој спољној политици зато што је и сама не тако давно била жртва њиховог грубог кршења - казао је Дачић, додајући да Србија добро памти то искуство и да не жели да се оно понови било коме.