latinica  ћирилица
29/05/2023 |  15:43 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: Уочена жута рђа на пшеници, стручне службе на терену

На парцелама на којима је изостала правовремена заштита, уочена је интензивнија појава болести жута рђа пшенице која ће утицати на смањење приноса, а стручне службе су на терену, изјавио је помоћник министра за пољопривреду Републике Српске Горан Бурсаћ.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

Бурсаћ је истакао да је здравствена ситуација задовољавајућа на парцелама гдје су на вријеме спроведене хемијске мјере заштите.

- На таквим парцелама лист заставичар је здрав и неће бити негативног утицаја на принос. Жута рђа је патоген који се јако брзо шири. Временске прилике ове године одговарале су развоју ове болести, а то су влажно и прохладно вријеме и температура између 10 и 20 степени - појаснио је Бурсаћ.

Он је додао да је напад овог паразита интензивнији на парцелама гдје се сијала пшеница по пшеници и гдје није испоштован плодоред, као и на површинама на којима пољопривредници због обилних падавина нису могли на вријеме да обаве агротехничке мјере заштите.

Бурсаћ је подсјетио да је Министарство у претходном периоду упозоравало пољопривреднике да одраде превентивне третмане за сузбијање болести листа пшенице, те саопштавало када је дошло до појаве почетних симптома овог патогена, уз препоруке за сузбијање.

Према његовим ријечима, на подручју Лијевче поља на парцелама са више од 100 линија различитих хибрида није примијећена жута рђа.

- На појединим мјестима имамо појачан интензитет ове болести. Наредних дана контролама на терену утврдиће се тачно на којим површинама се појавила жута рђа или можда патоген који личи на овај - навео је он.

Бурсаћ каже да појава жуте рђе не би требало да значајније утиче на комплетан овогодишњи принос у Републици Српској.