latinica  ћирилица
29/05/2023 |  16:33 ⇒ 16:41 | Аутор: sputniknews.com

Командант Кфора: Кроз акције на терену показати вољу за компромисом

Командант Кфора за регион Исток потпуковник Шитс навео је у разговору са представницима Срба испред општине Звечан да је дугачак пут да се сви приштински полицајци повуку одмах и указао да је то прва ствар коју је тражио још рано јутрос, али да нажалост то није испуњено.
Кфор (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Кфор (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Желим да се кроз акције на терену покаже воља за компромисом - казао је Шитс на шта му је бивши предсједник општине Звечан Драгиша Миловић казао да компромис није да се припадници специјалних снага враћају у зграду, него да иду у полицијску станицу или било гдје друго.

Миловић му је казао и да је један од разлога што се народ окупио управо тај да би протествовали због њиховог присуства у згради општине.

Командант Шитс је казао на то да разумије, али је тражио да се допусти да се возила полиције пропусте иза зграде и да се умјесто њих постави Кфорово возило с обзиром на то да су малоприје имали разговор у којем су му Срби тражили да Кфор замијени тзв. косовску полицију.

- Одбијају да оду. Не тражим од вас да одете, не тражим од народа да оде, само да се помјери возило - казао је Шитс на шта му је потпредсједник Српске листе Игор Симић казао да то представља њихову заштиту.

Симић је указао команданту Шитсу и да тзв. косовска полиција има снајпер у згради.

Шитс је додао да држање припадника тзв. косовске полиције у аутомобилима не може другачије да разумије него као да су таоци.

- Не желимо их за таоце, нека иду кући, само да се не враћају у зграду - нагласили су окупљени Срби на шта им командант Шитс одговорио да би у САД, одакле је он, ту ситуацију назвали талачком кризом и да разговори морају да се наставе да би сви били безбједни.