latinica  ћирилица
29/05/2023 |  16:46 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Гогановић: Министарства Америке и БиХ су планирала обуку летова, али ван граница БиХ

За сваки прелет војних авиона у БиХ потребно је прибавити одобрење Министарства иностраних послова у Савјету министара које ово министарство даје на основу сагласности Министарства одбране и Министарства комуникација и саобраћаја, изјавио је замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић) -
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић)

Он је за Срну напоменуо да се америчка Амбасада обратила Министарству иностраних послова и Министарству одбране са дописом којим тражи прелет два борбена авиона кроз ваздушни простор БиХ 30. маја.

- У току је прибављање сагласности и одобрења, односно провођење прописаних процедура одобравања за које претпостављам да ће разултирати одобрењем прелета, имајући у виду да су на челу министарства која дају сагласност и одобрење бошњачки министри - истакао је Гогановић.

Он је напоменуо да је према Меморандуму о разумијевању између министарстава одбране САД и БиХ планирана обука у оквиру оваквих летова, али ван граница БиХ.

- Промјена локације захтијева измјену и допуну потписаног Меморандума о разумијевању по питању мјеста реализације поменуте обуке што, према мојим сазнањима, није учињено - нагласио је Гогановић.

Два лансер бомбардера Ваздушних снага САД "Б-1Б" извршиће сутра ниски прелет изнад градова у БиХ, саопштено је из Амбасаде САД уз упозорење да у те летјелице "у стању брзо испустити огромне количине прецизног и непрецизног наоружања против било којег непријатеља, било гдје у свијету, у било које вријеме".

Из Амбасаде су навели да је бомбардер "Б-1Б" лансер највеће носивости конвенционалног навођеног и ненавођеног наоружања који посједују Ваздушне снаге САД, а који се користи за вишеструке мисије, окосница је америчке далекометне бомбардерске флоте.