latinica  ћирилица
29/05/2023 |  17:11 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Казнити одговорне за додјелу захвалнице тзв. Седмој муслиманској бригади (ВИДЕО)

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је скандалозан одговор који је министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез о додјели одликовања Оружаних снага БиХ Удружењу "Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде", те да очекује да одговорни буду санкционисани.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

Он је навео да је Заједничка комисија за одбрану и безбједност БиХ данас одбила да уопште прими к знању информацију коју је Комисији упутио Хелез.

- Хелез прво каже да министар одбране у консултацији са замјеницима, са Србином и Хрватом, није донио никакву одлуку о било каквој награди за такву бригаду, нити за такво удружење. Каже да у важећем правилнику Министарства одбране и Оружаних снага БиХ не постоји никаква захвалница те врсте, а потом потавља питање шта је уопште спорно што је тако нешто урађено јер, каже, и сама касарна носи такво име -  рекао је Ковачевић.

Истакао је да је дефинитивно спорно што је нешто тако урађено, да је комисија одбила данас да прими к знању такву информацију, те да представници српског народа у заједничким институцијама јавно питају да ли ће онај ко је донио тако скандалозну одлуку да додијели било какву захвалницу удружењу које се зове "Седма муслиманска витешка ослободилачка бригада" бити санкционисан, јер су добили информацију да у важећем правилнику не постоји било каква захвалница која може да се додјељује на тај начин.

- Ако не буде тако нешто повучено, поништено и ако онај ко је то урадио не буде кажњен, онда ми слободно можемо да најавимо да ће Оружане снаге на исти такав начин да се захвале и званично додијеле захвалнице све и једној бригади славне Војске Републике Српске. Ако је то пут којим треба да идемо, ми немамо ништа против тога - поручио је Ковачевић.

Ковачевић каже да је спорно и то што у систему Оружаних снага БиХ постоји касарна која носи име "Седма муслиманска бригада".

- Знамо шта је радила и каква је била та такозвана Седма муслиманска бригада у грађанском рату у БиХ и какве је стравичне злочине починила над српским народом, али и над хрватским народом - нагласио је Ковачевић.