latinica  ћирилица
29/05/2023 |  17:26 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Лавров: Опасност од колапса споразума о житарицама

Русија је упозорила Запад да би Споразум о извозу житарица из украјинских лука у Црном мору могао да престане да постоји уколико не буду испуњени услови о извозу руског ђубрива и житарица.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

- Уколико све остане онако како јесте, а све указује да ће тако и бити, онда ће бити потребно наставити са чињенице да споразум више не функционише - рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров током посјете Најробију.

Лавров је данас стигао у Кенију и то је прва станица на његовој турнеји по Африци.

Шеф руске дипломатије је нагласио да меморандум између УН и Русије уопште није испуњен. Споразум између Русије и УН постигнут је истовремено кад и Споразум о извозу житарица из украјинских лука у Црном мору.

Споразум између Русије и Украјине постигнут је уз посредовање УН и Турске у јулу прошле године како би се превазишла глобална прехрамбена криза.

Русија је у више наврата упозоравала да ће дозволити да споразум истекне због препрека узрокованих санкцијама Запада на извоз њених житарица из ђубрива, али се Москва 17. маја сагласила да продужи договор на наредна два мјесеца.

Руски извоз хране и ђубрива није предмет западних санкција али је, према тврдњама Москве, отежан забранама за исплате, логистику и осигурање.