latinica  ћирилица
29/05/2023 |  18:19 ⇒ 18:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Ситуација у Звечану мирна, на улици око 1.000 грађана, Кфор стоји испред општине

Ситуација у Звечану је око 18.00 часова била релативно мирна, али је на улицама присутан велики број грађана, можда и до 1.000, док јединице Кфора у кордону стоје испред општине Звечан, јавља извјештач Тањуга са лица мјеста.
Звечан (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Звечан (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Људи су узнемирени, успаничени. Стално надлијећу хеликоптери Кфора, у питању су медицински хеликоптери који превозе повријеђене припаднике Кфора, претпостављам, у Приштину. Потврђено је да је један Србин рањен у стомак, док је Кфор пуцао из ватреног оружја - рекао је извјештач Тањуга.

Извјештач Тањуга је и сам повријеђен када је погођен шок бомбом у ногу.

- Видио сам да се ситуација погоршава, спремао сам да се укључим у програм, таман сам кренуо да се повлачим уназад, када сам погођен у ногу. Имам опекотине и огреботине, указана ми је медицинска помоћ и речено ми је сутра и прекосутра да дођем на превијање у Дом здравља - додао је он.

Нешто раније, дошло је до окршаја између припадника Кфора, који су покушали да отјерају Србе који су мирно протестовали и сједили на асфалту испред општине Звечан.

Међутим, када су почели да их вуку и ударају, Срби су узвратили каменицама, флашама и моткама, након чега је дошло до великих нереда у којима су војници Кфора користили шок бомбе, сузавац и пендреке.