latinica  ћирилица
29/05/2023 |  18:25 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Вулић: Амерички покушај "дисциплиновања" Додика и српских представника

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дом Парламентарне скупштине Сања Вулић рекла је да је најава прелета два америчка авиона изнад неколико градова у БиХ покушај америчке администрације да "дисциплинује" предсједника Републике Српске Милорада Додика и све српске представнике у заједничким институцијама БиХ.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

- Поручујем им - или нас уважавајте или нас се прођите, јер ми дефинитвно имамо и разлог и аргумент зашто са тим антидипломатама не желимо да комуницирамо - рекла је Вулићева у Источном Сарајеву.

Реагујући на саопштење из Амбасаде САД у којем су најавили да ће два америчка авиона сутра имати низак прелет изнад неколико градова у БиХ у знак, како су навели, партнерства БиХ и САД, те да је ријеч о авионима који су способни у кратком року користити велике количине прецизног и непрецизног наоружања против сваког непријатеља, било гдје и било кад у свијету, Вулићева је рекла да је то ван сваке памети, те да изазива страх и немир код грађана.

Вулићева је појаснила да је за прелет војних авиона надлежно Министарство иностраних послова у Савјету министара, те да је прије одобрења овог министарства, неопходна сагласност Министарства саобраћаја и комуникција и Министарства одбране у Савјету министара, али да је чињеница да за најављени прелет не постоји сагласност.

- Очито је да је министар иностраних послова Елмедин Конаковић све ово одобрио јер постоји најава за сутра - рекла је Вулићева и додала да су српски представници у заједничким институцијама у чуду и да не могу да вјерују у тај ниво непоштовања и бахатости.

- Наставе ли се овако понашати, БиХ ће бити све мање, а Републике Српске све више. Конаковића, нити било кога од њих не занима протоколарна процедура, јер су од Амбасаде САД добили позив да ово сутра мора да буде изведено како би послали лекцију Додику и свима у Српској да немамо право и да не смијемо подржавати Русију и њеног предсједника Владимира Путина. Јако им је засметала Додикова посјета Путину - поручила је Вулићева.

Она је истакла да се Срби и српски представници не плаше.

- Ми ћемо и даље да мислимо својом главом, за разлику од колега из Федерације БиХ којима они кроје судбину и зато и видимо да у ФБиХ нема будућности, за разлику од Републике Српске. Они само слушају шта им се каже из централе САД-а - рекла је Вулићева.

Подсјетила је на раније тврдње СНСД-а да у Амбасади САД не сједе дипломате, него бошњаци из Сарајева, који искључиво слушају појединце из Исламске заједнице и СДА.

- Поново се овим потврђује да је то тачно, јер када немају политчки одговор и када не знају са нама да се договоре онда посежу за оваквим мјерама - констатовала је Вулићева.