latinica  ћирилица
29/05/2023 |  19:54 ⇒ 20:10 | Аутор: sputniknews.com

Ђоковић би све исто урадио: Косово је наше огњиште, не знам да ли ће ме казнити (ФОТО)

Српски тенисер Новак Ђоковић се послије елиминације Александра Ковачевића на старту Ролан Гароса појавио на конференцији за медије, гдје је неизбежно питање била порука "Косово је срце Србије - стоп насиљу", коју је написао на објективу камере.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Српски и свјетски тениски ас јасно је поручио да би то поново учинио, као и да нема намјеру да улази у политичку дебату.

Неколико српских извјештача налази се на лицу мјеста, у Паризу, и за очекивати је било да ће Новак бити питан за оно што је спонтано, из срца, учинио по завршетку сусрета.

Када је пришао камери и одлучио да искаже подршку српском становништву које се налази у тешкој ситуацији због ескалације сукоба у Звечану.

- Нисам политичар, немам намјеру да улазим у политичке дебате. Осјетљива је тема и наравно да ме јако боли шта се догађа на Косову. Наши људи су протјерани из општина. Најмање што сам могао да урадим је ово. Осећам одговорност као јавна личност. Као и син човјека који је рођен на Косову, осјећам додатну одговорност да искажем подршку народу и Србији - рекао је Ђоковић.

Ђоковић је истакао да "многи не знају шта будућност доноси за Косово и српски народ и да је врло битно показати слогу и подршку у оваквим ситуацијама".

- Не знам шта ће бити. Било је доста примједби на друштвеним мрежама од страних новинара. Не знам да ли ће ме казнити. Немам задршке, поново бих исто урадио. Ја сам против ратова, насиља, конфликта и то сам увијек исказивао у јавности. И наравно да имам саосјећање за све људе, али просто ова ситуација са Косовом је преседан у интернационалном праву и повељи Уједињених нација. Знамо шта се догодило, знамо сви за резолуцију 1244 - рекао је Ђоковић.

Ђоковић је нагласио да му "је јако жао да смо у ситуацији која је незавидна за нас".

- Косово је наше огњиште, упориште, средиште најважнијих догађаја за нашу државу. Највећа битка се тамо десила, најважнији манастири су тамо. Много разлога има зашто сам то написао на камери, а поготово јер је то истина - подвукао је Ђоковић.

Српски ас играће у другом колу Ролан Гароса против Мађара Мартона Фучовича.