latinica  ћирилица
29/05/2023 |  20:02 | Аутор: СРНА

Смртна казна за џихадисте Исламске државе

Суд у Либији изрекао је смртну казну за 23 оптужена и доживотну робију за 14 особа које се терете за припадност терористичкој Исламској држави, заузимање града Сирта и обезглављивање групе египатских хришћана 2015. године.
Мисурата (Фото: EPA/ANDRE LIOHN, илустрација) -
Мисурата (Фото: EPA/ANDRE LIOHN, илустрација)

Канцеларија државног тужиоца саопштила је да је један џихадиста осуђен на 12 година затвора, шест на десет годона, један на пет и шест на три године. Пет оптужених је ослобођено кривице, а тројица су преминула прије почетка судског процеса.

Либијски огранак Исламске државе био је међу најјачим групацијама изван Ирака и Сирије. Милитанти су искористили хаос и сукобе у тој земљи који су услиједили након 2011. године.

Терористи Исламске државе су 2015. године напали хотел Коринтија у Триполију, гдје су убили девет особа. Исламисти су потом отели и одсјекли главе више десетина египатских хришћана чију су смрт потом приказивали у пропагандним филмовима.

Након што су освојили територије градова Бенгази, Дерна и Аџдабија на истоку Либије, исламисти су заузели град Сирт и под контролом су га држали до краја 2016. године.