latinica  ћирилица
29/05/2023 |  20:11 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Вучић: Мјесецима смо говорили да Курти жели сукобе; Мало ко је то желио да чује (ВИДЕО)

Иако смо мјесецима говорили да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има само једну жељу, а то су сукоби на Косову и Метохији, мало ко је желио да чује истину, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић у обраћању јавности.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

- У посљедња три дана свако је могао да разумије шта је било спремано за данас. Све у организацији Аљбина Куртија како би дошло до сукоба Срба и НАТО-а, а он који је једини одговоран жели да пере Пилатовске руке и да тврди да то нема везе са њим - рекао је Вучић.

Говорећи о данашњим сукобима на сјеверу КИМ рекао је да су најтеже повређени Драгиша Гаљак, као и Драгиша Миловић и Часлав Софронијевић, а да је повријеђен 41 припадник КФОР-а.

Он је у обраћању медијима рекао да су ухапшени Небојша Лезовић, Радош Петровић, Срећко Витковић и Душан Обреновић и да су у току су преговори са КФОР-ом о њиховом ослобађању.

Вучић је рекао да је најтеже повријеђен Драгиша Гаљак, портир из Кососвке Митровице, који је погођен с леђа са два метка и који је оперисан.

- Љекари су се борили за његов живот, сада је на на интензивој њези. Вјерујемо да је извјесно, ако не дође до компликаија, да ће преживјети - рекао је Вучић.

Он је додао да је Драгиша Миловић задобио вишеструке тешке тјелесне повреде од удараца у груди, трбух руке и ноге и да се он налази на опсервацији.

Вучић је додао да је Часлав Софронијевић, Србин са севера КиМ, задобио више удараца у груди и повреде од гумених метака и да се такође налази на опсервацији.

- Остали су сви са лакшим и тежим телесним повредама - навео је Вучић.

Предсједник Србије рекао је да је повријеђен 41 припадник КФОР-а, од тога највише припадника мађарског и италијанског контигента, од којих су тројица теже рањени.

Он је изразио наду да нико од њих није животно угрожен.

- Велике и тешке посљедице, за које је крив и одговоран искључиво Аљбин Курти, за шта сви знају, на то сам упозоравао и синоћ и прексиноћ и прије три, четири пет дана, а нико није желио ни да чује - рекао је Вучић.

 

Вучић је рекао да Србија неће дозволити прогон, погром или убијање српског народа.

- За сутра у 8.00 часова заказана је сједница са Квинтом. Због тога вјероватно нећу ићи у Братиславу. Урадићемо све да сачувамо мир. Молим међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија. Бескрајно молим земље Квинте да уразуме своје чедо - поручио је Вучић.

Одмах након обраћања, предсједник Србије запутиће се на административну линију.

Вучић ће провести ноћ са војском и одатле ће пратити ситуацију.