latinica  ћирилица
29/05/2023 |  21:14 ⇒ 21:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Дрецун: Кфор више није чинилац стабилности на КиМ

Шеф скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да Кфор, након данашњих сукоба са српским народом, више није чинилац стабилности на Косову и Метохији.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Што се тиче српског народа, Кфор је постао чинилац угрожавања безбједности опстанка српског народа и Кфор је политизован - рекао је Дрецун за Танјуг.

Он је истакао да улазак Кфора у "цијелу игру инсталирања назови градоначелника и заузимања општина на сјеверу Косова, уз енормну употребу силе и превелики број полицајаца, сада мијења ситуацију".

Дрецун је навео да је Кфор изашао из мандата Резолуције 1244 Савјета безбједности Уједињених нација, на основу које је и присутан на КиМ.

- Кфор је инструментализован и стављен у функцију реализације интереса и планова Приштине, односно заједничких планова политичког запада и привремених институција самоуправе у Приштини - оцијенио је Дрецун.

Додао је да је Кфор данас штитио припаднике специјалних јединица тзв. косовске полиције, као и да штити снаге Аљбина Куртија и споводи ватрени окршај са српским народом.

- Умјесто да деескалира ситуацију на начин да обезбиједи несметано извлачење специјалних полицајаца, по мом мишљењу терориста пресвучених у униформе, да изведе градоначелнике ако су у неким зградама и да на тај начин спусти тензије, Кфор ради нешто сасвим друго - рекао је Дрецун.

Навео је да Кфор жели да омогући "специјалној параполицији", коју је Приштина послала, да дугорочно буде у згради општине, а не да је напусти.

- Каква је сад то деескалација? Ради се о додатној ескалацији. Кфор се појављује као оруђе у рукама Аљбина Куртија. Он се сукобљава са Србима и спроводи ватрени окршај са српским народом - поручио је Дрецун.

Он је истакао да је пуцано на Србе који су сједењем пружали пасивни отпор.

- Срби имају право да се бране свим расположивим средствима - рекао је он.

Шеф скупштинског Одбора за КиМ навео је да је политички Запад, а превасходно земље Квинте, пружио пуну подршку ономе што Курти ради, додавши да Кфор више није непристрасан јер се ставио на страну Приштине.

- НАТО је одговоран због тога што је преузео командовање Кфором од Уједињених нација - истакао је Дрецун, реагујући на саопштење војне алијансе о данашњим дешавањима на сјеверу КиМ.

Он је нагласио да командант Кфора не доноси одлуке самостално, већ да чека политичке директиве из НАТО-а.

Навео је да Кфор није испунио свој мандат јер није обезбиједио сигурно окружење за Србе, те да се ради о "добро осмишљеној политици која је усмјерена према Београду".

- Ово треба да буде посљедње упозорење Београду да у потпуности прихвати ЕУ приједлог споразума о нормализацији односа и оне двије кључне тачке, које су наше црвене линије. Да се потпуно окренемо и сврстамо уз Запад у његовом геополитичком сучељавању са Русијом. Да уведемо санкције Русији и да наша стратешка партнерства са Русијом и Кином сведемо на најнижи могући ниво - рекао је Дрецун.

Истакао је да Београд мора да користи дипломатске активности, али да, истовремено, мора да пошаље поруке које ће натјерати оне који могу да утичу на понашање Приштине да зауставе даљу ескалацију ситуације.

Додао је да је данашњи сукоб један од најжешћих на КиМ, као и да је био апсолутно непотребан.

- Узрочник је Аљбин Курти који је успио да добије подршку политичког Запада који је наредио припадницима Кфора да се тако понашају - рекао је Дрецун.