latinica  ћирилица
30/05/2023 |  10:39 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

Којић: Прогласити неважећом захвалницу Удружењу "Седме муслиманске витешке бригаде"

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила тражи да се прогласи неважећом захвалница Удружењу "Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде" из Зенице и казне одговорни, рекао је предсједик Скупштине ове организације Бранимир Којић.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Којић је истакао да ће, уколико се ова захвалница не повуче и прогласи неважећом, тражити да Оружане снаге БиХ одликују и 27 жена из радног вода Братуначке бригаде, којима је директор Меморијалног центра у Поточарима Емир Суљагић нацртао мете на чело повезивајући их са некаквим злочином које је умислио.

- Те жене су биле дактилографкиње, чистачице, куварице, жене које су због своје егзистенције биле приморане да раде како би зарадиле кору хљеба - напоменуо је Којић.

Којић је рекао да су многе од њих биле удовице, мајке погинулих српских синова, те истакао да је међу њима и Иванка Ранкић, мајка чијег сина су "монструми Насера Орића испекли".

- Те жене заслужују да буду одликоване јер су помагале свој народ, али и оне које су побјегле од терора Насера Орића у Сребреници, гдје су биле мучене и силоване. Њима су ове жене помогле - подсјетио је Којић.

Према његовим ријечима, награђивањем Удружења "Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде" даје се легитимитет и глорификују злочини који су чињени над немуслиманским становништвом.

- То је врло опасно јер се на тај начин покушава мијењати историја и сваки овакав покушај је показатељ да муслимани у БиХ неће одустати од својих намјера које су прокламоване у Исламској декларацији - изјавио је Којић.

Којић је истакао да српски представници питање о томе ко је донио одлуку о додјели признања Удружењу седме муслиманске бригаде из Зенице не треба да ставе по страни док год одговорни за овај скандал не буду санкционисани.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ јуче је одбила да прими к знању информацију министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза, који је рекао да није донио никакву одлуку о било каквој награди за такву бригаду нити такво удружење, те негирао да постоји захвалница, а Којић га, како каже, демантује и показује јавности чињенице.

Којић је подсјетио да је Хелез онда рекао да не види ништа спорно у томе што је тако нешто урађено јер, како је рекао, и сама касарна носи такво име.

- Сви знамо шта је та јединица радила током рата. Више пута сам говорио да сви они који дијеле овакве награде, захвалнице и одликовања било које врсте таквим удружењима и њиховим надређенима, међу којима има и злочинаца, не желе мир у БиХ - они желе крвопролиће и сију и даље мржњу - оцијенио је Којић.